ßßß
Składniki:200 g czerwonej soczewicy2 litry domowego bulionu wołowego1 puszka krojonych pomidorów (użyłam pomidorów Valfrutta)1 duża cebula2 ząbki czosnku2 marchewki2 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 pęczka natki pietruszkiświeżo zmielony czarny pieprzsól (opcjonalnie)1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 łyżka masła1 łyżka oleju
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Chwilę podsmażyć. Dolać bulion, dodać ziele, liść laurowy i chwilę gotować. Dodać przepłukaną soczewicę oraz pomidory z puszki, koncentrat i roztarte w dłoniach zioła. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła. Smacznego!