ßßß Cookit - przepis na Zupa warzywna z jarmużem i ziemniakami

Zupa warzywna z jarmużem i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 cebula
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera lub 1 łodyga selera naciowego
1 łyżka oleju lub masła klarowanego
500 g ziemniaków
300 g jarmużu
ok. 2 l wody
2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
3/4 łyżeczki lubczyku
duża garść koperku
garść natki pietruszki
1 łyżeczka octu
zasmażka
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
wszystkie warzywa umyć i obrać
cebulę posiekać, korzeń marchewki, pietruszki i selera pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić w większa kostkę, a z jarmużu oderwać twarde łodygi i odrzucić, a liście porwać lub pokroić na małe kawałki w dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju lub masła klarowanego i wrzucić tam cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić marchew, pietruszkę i seler i jeszcze chwilę podsmażać
dorzucić ziemniaki i zalać całość ok. 2 l wody. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, pieprz i sól. Gotować przez ok. 15 min.
dodać liście jarmużu i gotować jeszcze 5 min. w międzyczasie posiekać koperek i zieloną pietruszkę w rondelku rozpuścić masło, po chwili dodać do niego mąkę i przyrumienić ją często mieszając – uważać aby nie przypalić zasmażki. Zasmażka ma być złota, a nie blada – to nadaje jej odpowiedni smak. Zasmażkę, gdy tylko się zezłoci, dodać do zupy i dokładnie zamieszać na koniec dodać do zupy koperek, natkę pietruszki oraz ocet i zamieszać. W razie potrzeby jeszcze dosolić
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/zupa-warzywna-z-jarmuzem-i-ziemniakami