Wykonanie
Składniki1
cebula1 duża
marchewka1
korzeń pietruszki1/4
korzenia selera lub 1 łodyga
selera naciowego1 łyżka
oleju lub
masła klarowanego500 g
ziemniaków300 g
jarmużuok. 2 l
wody2 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
pieprzu4 kulki
ziela angielskiego2
liście laurowe3/4 łyżeczki
lubczykuduża garść
koperkugarść
natki pietruszki1 łyżeczka
octuzasmażka2 łyżki
masła1 i 1/2 łyżki
mąki pszennejWykonaniewszystkie warzywa umyć i obrać
cebulę posiekać, korzeń
marchewki,
pietruszki i
selera pokroić w kostkę,
ziemniaki pokroić w większa kostkę, a z
jarmużu oderwać twarde łodygi i odrzucić, a liście porwać lub pokroić na małe kawałki w dużym garnku rozgrzać łyżkę
oleju lub
masła klarowanego i wrzucić tam
cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić
marchew,
pietruszkę i
seler i jeszcze chwilę podsmażaćdorzucić
ziemniaki i zalać całość ok. 2 l
wody. Dodać
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe,
lubczyk,
pieprz i
sól. Gotować przez ok. 15 min.dodać liście
jarmużu i gotować jeszcze 5 min. w międzyczasie posiekać
koperek i zieloną
pietruszkę w rondelku rozpuścić
masło, po chwili dodać do niego
mąkę i przyrumienić ją często mieszając – uważać aby nie przypalić zasmażki. Zasmażka ma być złota, a nie blada – to nadaje jej odpowiedni smak. Zasmażkę, gdy tylko się zezłoci, dodać do zupy i dokładnie zamieszać na koniec dodać do zupy
koperek,
natkę pietruszki oraz
ocet i zamieszać. W razie potrzeby jeszcze dosolić

