Wykonanie
Dzisiaj na tapecie
młode ziemniaczki i
zielone szparagi. Był taki moment, że
szparagi jadłam prawie codziennie,
potem chciałam od nich odpocząć i na tyle skutecznie mi się to udało, że dopiero wizyta na targu mi o nich przypomniała ;) Do zapiekanki celowo kupiłam małe ziemniaczki, żeby nie trzeba było ich przecinać i ładnie się prezentowały. Fakt, trochę się ich naskrobałam, ale wiedziałam na co się piszę ;) Jeśli chcecie
mieć więcej wolnego czasu, to polecam oczywiście pyrki nieco większe, które będzie można po prostu poprzekrawać , żeby były podobnej wielkości :) Tak więc zapraszam na lekkie, letnie, zielono-białe zapiekane danie ;)Więcej o
ziemniaku na Grupie Desantowej – zapraszam :)

Składniki: na naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 30×20 cm1 kg
młodych, małych
ziemniaków1,5 szklanki
groszku cukrowego (użyłam mrożonego)pęczek
zielonych szparagów1 dojrzałe
awokadook. 60 g
rukoli400 g
jogurtu greckiego100 g
żółtego serałyżeczka posiekanego
koperkułyżeczka
czosnku niedźwiedziegołyżka posiekanej
natki pietruszki3 ząbki
czosnku3 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
oliwy czosnkowej
sólpieprzWykonanie:
Szparagi cienko obieramy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a
ziemniaki oskrobujemy.
Rukolę myjemy.W małym garnku gotujemy
wodę. Do wrzącej, lekko osolonej wrzucamy
groszek i po 3 minutach odsączamy i przelewamy zimną
wodą.W większym garnku, w osolonej wodzie gotujemy
ziemniaki. Powinny być niemal całkowicie ugotowane, gdyż w piekarniku danie będzie się zapiekać zaledwie 10 – 15 minut.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy na niej
czosnek, przez około pół minuty, cały czas mieszając. Dodajemy
szparagi i podsmażamy około 8 minut. Gdy
szparagi zmiękną dodajemy
awokado i
groszek. Dodajemy
koperek,
czosnek niedźwiedzi i
natkę pietruszki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Do kubka z
jogurtem greckim dodajemy łyżkę sosu, który wydzielił nam na patelni. Po wymieszaniu dodajemy
jogurt do warzyw intensywnie mieszając. Dorzucamy
parmezan, a gdy się rozpuści wlewamy
sok z cytryny.Patelnię odstawiamy z ognia i dorzucamy do sosu
rukolę. Mieszamy.Do dużej miski przekładamy
ziemniaki, sos z warzywami i mieszamy. Danie przekładamy do żaroodpornego naczynia, a wierzch posypujemy
żółtym serem.Zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 o C.Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!