Wykonanie

Jest to
sałatka według Jamiego Olivera (tak nawiasem mówiąc mojego ulubionego kucharza, jest niesamowity) pyszna syta z
młodych ziemniaczków, na zdjęciu z
rukolą (porcja mojego narzeczonego, ja
jadłam z
pietruszką, bo
rukoli nie lubię).Składniki:6
młodych ziemniakówsól i
pieprzoliwa z oliwek250 g
boczku surowego wędzonego
rukolanatka pietruszkijogurt greckisok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy, zalewamy wrzącą
wodą i gotujemy około 15 minut, odcedzamy, kroimy na ćwiartki (uwaga, bo gorąceee!) przekładamy do naczynia żaroodpornego polanego
oliwą z oliwek, dodajemy plasterki
boczku, posypujemy
solą i
pieprzem, kropimy
sokiem z cytryny i
oliwą, zapiekamy około 45 minut (u mnie trwało to godzinę, bo
ziemniaki uparły się strasznie, że się nie zarumienią). Nakładamy na głębokie talerze polewamy niewielką ilością
jogurtu greckiego i posypujemy
rukolą bądź
pietruszką. Ja podałam z
jogurtem ze
zsiadłego mleka (zmiksowanego z
bananem). Smacznego