ßßß
Składniki: na formę do tarty średnicy 24-25 cmKruchy spód:115 g bardzo zimnego masła215 g mąki pszennej½ łyżeczki soli½ łyżeczki cukru3 łyżki lodowatej wodyNadzienie:1 łyżka oliwy1 duża cebula250 g wędzonego łososia (na gorąco)200 g koziego sera (roladki)3 duże jajka1/4 szklanki mleka1/2 szklanki śmietany kremówki1/2 szklanki śmietany 12%pęczek koperkustarta skórka z 1 limonkiłyżeczka świeżo startego pieprzuWykonanie:Spód: Masło kroimy w 1,5 cm kostkę i wkładamy do zamrażarki, co najmniej na 15 minut, a najlepiej na godzinę. Im zimniejsze tym lepiej. W malakserze (możemy również ugniatać w misce) umieszczamy mąkę, sól i cukier i w trybie pulsacyjnym mieszamy przez chwilę. Dodajemy połowę masła i przez 6-8 razy „puslujemy” w malakserze. Potem dodajemy drugą połowę masła i znowu 6-8 razy „pulsujemy”. Dodajemy 2 łyżki lodowatej wody i chwilę pulsujemy. Następnie powtarzamy tę czynność, dodając 2 kolejne łyżki wody. Jeśli ciasto się nie połączy, możemy dodać jeszcze trochę wody (byle nie rozrzedzić ciasta za bardzo;) ). Wykładamy ciasto na czystą i gładką powierzchnię i chwilę rękoma zagniatamy. Jeśli będzie się kleiło do rąk możemy podsypać je mąką. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na, delikatnie posypaną mąką, stolnicę i po odczekaniu około 5 minut rozwałkowujemy na wielkość formy. Następnie przenosimy ciasto na dno formy, wyklejając również boki. Wkładamy ponownie do lodówki. Po około 30 minutach wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i wysypujemy na nie ceramiczne kulki do pieczenia (groch, fasolę lub ryż jeśli nie posiadamy kulek) do około 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy spód przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem (nie zapomnijcie o tym, bo zrobią się bąble!) i ponownie pieczemy około 10-15 minut. Ciasto powinno nabrać delikatnie brązowego koloru. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.W międzyczasie przygotowujemy farsz : Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie przez kilka minut, aż będzie szklista. Odstawimy z ognia. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, obie śmietany, koperek, skórkę limonki i pieprz. Łososia i ser kozi dzielimy na cząstki. Na gotowy spód wykładamy połowę: cebuli, łososia i sera koziego. Zalewamy je połową masy jajeczno-śmietanowej, Dodajmy drugą połowę cebuli, łososia i serka koziego i wylewamy pozostałą masę jajeczno-śmietanową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut (masa jajeczna powinna się w tym czasie ściąć). Podajemy na ciepło lub zimno. Zarówno w jednym jak i drugim wydaniu smakuje wyśmienicie. :)

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)