Wykonanie
Pyszne bułeczki z mięciutkim wnętrzem i tylko lekko chrupiącą skórką. Zniewalają smakiem
cebulki i pięknie pachną podczas pieczenia :-). Aby każdy poczuł
cebulowy smak - nie żałujmy jej do wypieku :-).Składniki na 20 bułeczek:5,5 szklanki
mąki pszennej125 ml letniego
mleka1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki
masła, roztopionego375 ml letniej
wody12 g suchych
drożdży lub 24 g świeżych
drożdży3 średnie
cebule (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (w tym
cebulkę) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).Przepis pochodzi z tej strony .