Wykonanie
Inspiracja stąd . Z tego przepisu wychodzi około 20 bułeczek, więc jeśli nie chcecie
mieć aż tylu polecam zmniejszyć ilość składników o połowę.
Składniki:0,5 szklanki letniego
mleka1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki roztopionego
masła1,5 szklanki letniej
wody25 g świeżych
drożdży3 średnie
cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)5,5 szklanki
mąki pszennejdodatkowo do posmarowania:
jajko roztrzepane z
mlekiemZ
drożdży, szczypty
cukru i
mąki oraz 0,5szk
wody zrobić zaczyn.
Mleko,
wodę,
cukier,
sól i
masło połączyć. Dodać
mąkę,
drożdże i
cebulkę. Zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Musiałam dodać trochę
mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć, wyrobić i podzielić na równe części - około 20. Uformować kulki i lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 30min. Przed pieczeniem bułeczki naciąć i posmarować
jajkiem z dodatkiem
mleka. Piec w temp. 200st. C przez około 20min.Smacznego:)