Wykonanie
Popularne na MW, świetnie oceniane, okrzyknięte jako przepyszne. Komentarze pod przepisem były tak zachęcające, że chciałam je zrobić już, teraz, natychmiast. Oczywiście troszkę mi zeszło, ale jak już się w końcu wzięłam, to przepadłam. Na pewno
będę je robić jeszcze nie raz i nie dwa!!Składniki:pół szklanki letniego
mleka1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki miękkiego lub roztopionego
masła1,5 szklanki letniej
wody1 duża łyżka suchych
drożdży (12 g) lub 24 g świeżych3 średnie
cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone), w oryginale 2 łyżki5,5 szklanki
mąki pszennejDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaWymieszać
mleko,
wodę,
cukier,
sól i
masło.
Drożdże wymieszać z
mąką (ja zrobiłam rozczyn ze świeżych z podanej ilości
mleka), umieścić w dużej misce, dodać płyny i
cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej
mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u Doroty bułeczki 65 gramowe, mi udało się je podzielić na 16, średnio równych sztuk ;)). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Bułki mi się ciutkę przyjarały (tak to jest, jak ktoś czyta 30, zamiast 20 minut...), ale i tak do wieczora nie było połowy...