ßßß Cookit - przepis na RE-WE-LA-CYJ-NE bułki z cebulką

RE-WE-LA-CYJ-NE bułki z cebulką

nazwa

Wykonanie

Popularne na MW, świetnie oceniane, okrzyknięte jako przepyszne. Komentarze pod przepisem były tak zachęcające, że chciałam je zrobić już, teraz, natychmiast. Oczywiście troszkę mi zeszło, ale jak już się w końcu wzięłam, to przepadłam. Na pewno będę je robić jeszcze nie raz i nie dwa!!
Składniki:
pół szklanki letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
1,5 szklanki letniej wody
1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone), w oryginale 2 łyżki
5,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ja zrobiłam rozczyn ze świeżych z podanej ilości mleka), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u Doroty bułeczki 65 gramowe, mi udało się je podzielić na 16, średnio równych sztuk ;)). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Bułki mi się ciutkę przyjarały (tak to jest, jak ktoś czyta 30, zamiast 20 minut...), ale i tak do wieczora nie było połowy...
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/07/re-we-la-cyj-ne-buki-z-cebulka.html