Wykonanie
Po świątecznym objadaniu się
jajkami,
sałatkami i
ciastem pora na coś lżejszego.
Rybka! I to na parze :) Jeżeli lubicie
łososia, ten sposób jego przyrządzenia powinien przypaść Wam do gustu. Jego delikatny smak i rozpadające się
mięso doskonale wzmacnia i podkreśla pomidorowa salsa ze
szczypiorkiem i
parmezanem. Dodatki możemy dobrać oczywiście wg uznania. Ja postawiłam na ziemniaczki i
szparagi – oczywiście też na parze :) Kalorii nie dużo, a smaku – wprost przeciwnie :) Nawet mój mąż, który od ryb raczej stroni, chętnie zajadał się tym
łososiem. Pewnie dzięki temu, że praktycznie nie ma w nim ości :)
Składniki:2 porcjeok. 400 – 450 g filetu z
łososiasólpieprzsok z cytrynySalsa:4 rzymskie
pomidorki¼
papryki czerwonej2 łyżeczki startego
parmezanu1-2
cebulki dymki ze
szczypiorkiem (w zależności od wielkości)szczypta
papryki chiliłyżeczka
oliwy z oliwekmały ząbek
czosnkusok z cytrynysólpieprzDo podania :
ziemniaki (przyprawione
ostrą papryką,
tymiankiem i
solą) i
szparagi gotowane na parze.Wykonanie:
Ryba:
łososia skrapiamy
sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.Salsa:
pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach wyjmujemy z
wody, przelewamy zimną
woda i zdejmujemy skórkę. Następnie przekrawamy, wyjmujemy nasiona i drobno kroimy.
Paprykę na 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem, po czym kroimy w drobną kostkę.
Cebulę dymkę ze
szczypiorkiem drobno siekamy.
Pomidory,
paprykę i
cebulę ze
szczypiorkiem przekładamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
oliwę,
parmezan i mieszamy. Przyprawiamy
papryką,
solą i
pieprzem oraz skrapiamy
sokiem z cytryny.Do urządzenia / garnka do gotowania na parze wkładamy
ziemniaki i
łososia. Gotujemy przez 20 minut. Następnie na 10 minut dodajemy obrane
szparagi. Po 30 minutach łącznie wszystkie składniki powinny być miękkie. Od razu podajemy.Smacznego!