ßßß Cookit - przepis na Indyjski kurczak 65, Chicken 65

Indyjski kurczak 65, Chicken 65

nazwa

Wykonanie

Kurczak 65 to słynne danie z Hyderabad, stolicy stanu Andhra Pradesh w Indiach. Jest wiele wersji tłumaczących, od czego pochodzi nazwa tego dania. Najbardziej prawdopodobna z nich mówi, że "65" to numer dania z kurczaka w Menu najsłynniejszej restauracji w Hyderabad. Aby było szybko, goście po prostu zamawiali kurczaka nr 65 i kelner wiedział, o co chodzi. Bardzo polecam to pyszne, niezwykle aromatyczne danie. Przepis wg. Sanjeev Kapoor's Kazana.
kurczak:
1 podwójna pierś kurczaka
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru wielkości wiśni
½ łyżeczki garam masala
Sól i chili do smaku
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
Sok z ½ cytryny
Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
½ łyżeczki mąki
Chili do smaku
1 łyżeczka kuminu w ziarnach*
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach
Kilka liści curry**
Ew. 2 łyżki wiórków kokosowych
Pierś kurczaka pociąć najpierw w podłużne paski, a potem w rąby (mięso będzie bardziej soczyste, jeśli zamiast ciąć po prostu w kostkę zastosujemy ukośną metodę cięcia).
Wymieszać w salaterce kurczaka z: przeciśniętym czosnkiem, posiekanym imbirem, garam masala, solą, chili, obiema mąkami, jajkiem oraz sokiem z cytryny. Pozostawić, by się marynował, przez 15 minut.
Następnie usmażyć ze wszystkich stron na złoto na oleju. Zdjąć z patelni.
Jogurt wymieszać z chili i mąką. Dla koloru można dodać słodkiej papryki w proszku, jeśli nie chcemy dać za dużo chili. Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju.
Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju. Podsmażyć na nich kumin w ziarnach wraz z gorczycą oraz liśćmi curry. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać na patelnię przygotowany pikantny jogurt i wymieszać. Dodać usmażonego kurczaka i smażyć mieszając, aż kurczak dobrze połączy się z sosem. Na koniec można posypać danie wiórkami kokosowymi i wymieszać. Można podać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.
* Ew. możne być także mielony
**użyłam suszonych
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/05/Indyjski-kurczak-65-Chicken-65.html