Wykonanie
Kurczak 65 to słynne danie z Hyderabad, stolicy stanu Andhra Pradesh w Indiach. Jest wiele wersji tłumaczących, od czego pochodzi nazwa tego dania. Najbardziej prawdopodobna z nich
mówi, że "65" to numer dania z
kurczaka w Menu najsłynniejszej restauracji w Hyderabad. Aby było szybko, goście po prostu zamawiali
kurczaka nr 65 i kelner wiedział, o co chodzi. Bardzo polecam to pyszne, niezwykle aromatyczne danie. Przepis wg. Sanjeev Kapoor's Kazana.
kurczak:1 podwójna
pierś kurczaka2 ząbki
czosnkuKawałek
imbiru wielkości
wiśni½ łyżeczki
garam masalaSól i
chili do smaku1 łyżka
maki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1
jajkoSok z ½
cytrynySos:150 ml
jogurtu naturalnego½ łyżeczki
mąkiChili do smaku1 łyżeczka kuminu w ziarnach*1 łyżeczka
gorczycy w ziarnachKilka liści
curry**Ew. 2 łyżki
wiórków kokosowychPierś kurczaka pociąć najpierw w podłużne paski, a
potem w
rąby (
mięso będzie bardziej soczyste, jeśli zamiast ciąć po prostu w kostkę zastosujemy ukośną metodę cięcia).Wymieszać w salaterce
kurczaka z: przeciśniętym
czosnkiem, posiekanym
imbirem,
garam masala,
solą,
chili, obiema
mąkami,
jajkiem oraz
sokiem z cytryny. Pozostawić, by się marynował, przez 15 minut.Następnie usmażyć ze wszystkich stron na złoto na
oleju. Zdjąć z patelni.
Jogurt wymieszać z
chili i
mąką. Dla koloru można dodać
słodkiej papryki w proszku, jeśli nie chcemy dać za dużo
chili. Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek
oleju.Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek
oleju. Podsmażyć na nich kumin w ziarnach wraz z
gorczycą oraz liśćmi
curry. Kiedy
przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać na patelnię przygotowany pikantny
jogurt i wymieszać. Dodać usmażonego
kurczaka i smażyć mieszając, aż
kurczak dobrze połączy się z sosem. Na koniec można posypać danie wiórkami kokosowymi i wymieszać. Można podać z
ryżem lub
chlebkami typu naan czy
pita.* Ew. możne być także mielony**użyłam suszonych