Wykonanie
Dwie wersje smakowe kurczaczków, które zrobiłem na imprezę w gronie znajomych. Może jest z nimi trochę zabawy w trakcie smażenia małych kawałków
mięsa, ale naprawdę warto, bo efekt smakowy i wizualny zrobił wrażenie :)



Składniki:- 3 - 4
filety z kurczaka,-
olej do smażenia,- jedna duża
pomarańcza.- mix
sałat.Marynata:- 4 łyżki
sosu sojowego,- otarta skórka z
pomarańczy,- 4 łyżki soku z
pomarańczy,- 1 łyżka
papryki słodkiej mielonej,- 1 łyżeczka
chilli.Ciasto
curry z
sezamem :- 1/2 szklanki
mąki pszennej,- 1/4 szklanki
mąki kukurydzianej,- 1/2 szklanki
wiórków kokosowych,- 1 łyżeczka
curry,-
sól,- 2
jajka,-
mleko.Ciasto z
sezamem:- 1/2 szklanki
mąki pszennej,- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1/2 szklanki
wiórków kokosowych,- 2 łyżki
sezamu czarnego,- 2 łyżki
sezamu jasnego,-
sól,- 2
jajka,-
mlekoWykonanie :Składniki marynaty wymieszać i posmakować czy jest dość słona, ewentualnie dolać więcej sosu.
Mięso pokroić w małą kostkę, zamarynować i odstawić na godzinę. Jeżeli nie chcemy robić koreczków możemy
mięso pokroić na większe kawałki. Składniki na poszczególne ciasta wymieszać, dolewając tyle
mleka, aby miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kawałki
mięsa nadziewać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju.
Pomarańczę obrać, pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ćwiartki. Na wykałaczkę nadziać
sałatę,
pomarańcz i kawałek kurczaczka.