ßßß Cookit - przepis na kurczak w chrupiącej panierce

kurczak w chrupiącej panierce

nazwa

Wykonanie

Synal męczył mnie od tygodni, bym zrobiła kurczaka, takiego jak w popularnej fastfoodowej jadłodajni :))
Zrobiłam...soczyste mięsko w pysznej panierce, tak szybko i tak łatwo :)
Doskonale będzie pasował do nich ulubiony dip lub można podać je jako składnik kanapki na ciepło.
Przepis podpatrzony tutaj, z moimi zmianami.
2 spore filety z kurczaka
sól
słodka i ostra papryka
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (opcjonalnie)
panierka:
3 średnie jaja
9 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki suszonego chili
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/5 łyżeczki soli
do obtaczania:
3 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki kukurydzianej
dodatkowo:
0,6 litra oleju do głębokiego smażenia
Filety pokroić na mniejsze części, lekko rozbić tłuczkiem, obsypać przyprawami, włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Składniki panierki dokładnie zmiksować ( efekt końcowy ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe).
Kawałki kurczaka zamaczać w panierce, następnie obtaczać w mieszance mąk (można pomóc sobie widelcem), smażyć na złoto na oleju, odsączać na ręczniku papierowym.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/kurczak-w-chrupiacej-panierce.html