ßßß
... chrupkie, złote, przepyszne i domowe ... ** przepis powstał w wyniku moich małych kulinarnych eksperymentów z mąką kukurydzianą. W początkowych wersjach w panierce były również płatki kukurydziane.Składniki:WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI):1 filet z kurczaka (duży)Panierka:1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki)2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej2 1/2 łyżki mąki pszennej3 jajka1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki ostrej paprykiszczypta soliKońcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka):4 łyżki mąki kukurydzianej4 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaWERSJA PIKANTNA:1/3 łyżeczki słodkiej papryki1/3 łyżeczki ostrej paprykiszczypta soliodrobina oliwy z oliwek1/3 łyżeczki suszonego chiliPrzygotowanie:Wersja podstawowa (łagodna):Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem.Wersja pikantna:Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy 1/3 łyżeczki suszonego chili.Ta wersja idealna jest również np. na przyjęcia. Wystarczy przygotować większą porcję kurczaczków i podać je z ulubionym sosem (u mnie niezawodny sos czosnkowy).Smacznego