ßßß
Składniki:2 podwójne piersi z kurczakasólpieprz3 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki ostrej papryki5 ząbków czosnku1,5 szklanki mąki pszennej200 ml mleka2 jajkamąka do panierowaniaolejpojemnik
Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne mleko, szczyptę soli i jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa obtoczony był w cieście. Miseczkę z ciastem i mięsem mięsem przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem mięsa wyciągnąć je z lodówki i przygotować zamykany pojemnik. Do pojemnika wsypać mąkę.Kawałki mięsa umieścić w pojemniku, zamknąć go i potrząsać nim tak aby mięso się w niej obtoczyło. W między czasie rozgrzać olej i smażyć mięso stopniowo na złoty kolor.Smacznego ;)