Wykonanie
Chodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie
kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce.Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do
mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej
smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do
kurczaka.Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w
mące i zamykanym pojemniku.Ciekawi jesteście jak to zrobić? Poniżej odpowiedź na pytanie:)Salaterka pochodzi z kolekcji Agawa Platin- Porcelana Bogucice .
Składniki:2 podwójne
piersi z kurczakasólpieprz3 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
ostrej papryki5 ząbków
czosnku1,5 szklanki
mąki pszennej200 ml
mleka2
jajkamąka do panierowania
olejpojemnik
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone
mięso przełożyć do miseczki, dodać
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek, słodką i
ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne
mleko, szczyptę
soli i
jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie
mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z
ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek
mięsa obtoczony był w cieście. Miseczkę z
ciastem i
mięsem mięsem przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem
mięsa wyciągnąć je z lodówki i przygotować zamykany pojemnik. Do pojemnika wsypać
mąkę.Kawałki
mięsa umieścić w pojemniku, zamknąć go i potrząsać nim tak aby
mięso się w niej obtoczyło. W
między czasie rozgrzać
olej i smażyć
mięso stopniowo na złoty kolor.Smacznego ;)