ßßß
Składniki:3 pojedyncze piersi1 czubata łyżeczka soli1 czubata łyżeczka papryczki chilli1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub czosnku niedźwiedziegoPiersi umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki – można lekko rozbić – mi z jednej piersi wychodziło około 6 kawałków. Mięso wrzucić do miski dodać wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty mieszanką przypraw. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem.CIASTO:1 płaska łyżeczka soli2 jajkapłaska łyżeczka papryczki chilli1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej1 czubata szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mlekaJajka zmiksować z mlekiem i przyprawami, dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia składników. Mięso dokładnie obtaczać w cieście.DO OBTOCZENIA:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki kukurydzianejolej do smażeniaMąki wymieszać w dużym pojemniku plastikowym. Obtoczone w cieśnie kawałki mięsa przekładać za pomocą szczypiec/widelca do pojemnika z mąką i potrząsać, aż mąka oblepi cały kawałek mięsa. Smażyć w głębokim oleju partiami po 4- 5 kawałki mięsa około 8 minut.Smacznego!