Wykonanie
Orientalne stripsy z
kurczaka - paseczki chudej
piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznym cieście z
czosnkiem,
imbirem, czerwoną pastą
curry i
sosem sojowym. Smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Taki domowy fast food pod kontrolą. Sposób na panierkę pokazał mi brat, ja ją tylko trochę urozmaiciłam.500 g
piersi z kurczaka300 g
mąki pszennej razowej2
jajka150 ml
mleka2 łyżki czerwonej pasty
curry3 ząbki
czosnku3 łyżki
sosu sojowego3 cm świeżego
imbiru1 łyżeczka
płatków chilliokoło 300 g
mąki pszennej do obtaczania500 ml
oleju-
piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy odrobiną
soli- w misce mieszamy
mąkę pszenną razową,
jajka,
sos sojowy, czerwoną pastę
curry, przeciśnięty przez prasę
czosnek i starty
imbir, powoli dolewamy
mleko, aż masa osiągnie konsystencję bardzo gęstej
śmieta n y-
piersi z kurczaka zanurzamy w cieście- w osobnej misce przygotowujemy
mąkę do obtaczania- zanurzone w cieście kawałki
kurczaka przekładamy pojedynczo do miski z
mąką i potrząsamy nią, aż cały kawałek będzie pokryty
mąką- w tym samym czasie możemy rozgrzać tłuszcz- każdy obtoczony kawałek
kurczaka wykładamy osobno na głęboki tłuszcz i smażymy na średnim ogniu aż osiągną złocisty kolor- każdy kawałek warto również odsączyć na papierowym ręczniku- najlepiej smakują z
sosem słodko - kwaśnym lub z
kefiremSmacznego:)
