Wykonanie
"udusiłam"
królika!"udusiłam", zjadłam, a wcześniej "wychłodziłam"!to wpis dla amatorów mocnych wrażeń...
smakowych;)pierwszy raz przygotowałam, na niedzielny obiad, zajęczaka;)nie przypominał smakiem żadnego innego zwierzaka; miał mięsiste udka, soczysty comber, ale przednie "skoki" to już tylko ozdoba talerza;)
królik duszony w
białym winie podany na
buraczkowym carpaccio z
białym sosem,
grzybową potrawką i
sałatką coleslaw

2 całe
króliki - dla smakoszy 1
królik = 1 porcjabutelka białego, ulubionego,
wytrawnego wina - ja użyłam chardonnay z Lidla - polecam nie tylko do
królika:)6 grubych plastrów
wędzonego boczku:)pęczek
koprugrubo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy2 łyżki klarowanego
masłacytrynasól morska
królika, na 4 porcje, podzielił tato:) osobno udka, osobno comber, osobno przednie skoki; kawałki
mięsa natarłam
solą,
pieprzem, posiekanym
koprem,
sokiem z cytryny,
oliwą i marynowałam całą noc w lodówce; dusiłam na
maśle w dwóch żeliwnych brytfannach, z 3 plastrami
boczku w każdej, przez 2 godziny, stale podlewając
winem:)

grzybowa potrawkaopakowanie mrożonej, grzybowej mieszanki z Lidla250 g malutkich
pieczarekbiała część
pora3 duże
ziemniaki2 duże
marchewki100 ml
śmietany kremówkipół pęczka
natki pietruszki2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprz, 2 łyżki
sosu sojowego lub
maggigrzyby rozmroziłam w temperaturze pokojowej;
por zeszkliłam na
maśle;
pieczarki obrałam ze skóry i smażyłam razem z
grzybami,
porem i
czosnkiem, aż zaczęły puszczać
soki; na osobnej patelni smażyłam, na łyżce
masła, posolone
ziemniaki, pokrojone w cząstki i startą, na grubych oczkach,
marchew (około 20 minut); po tym czasie połączyłam
grzyby z warzywami i odstawiłam; dokończyłam przed samym podaniem, dodając
śmietanę i odparowując zbędne płyny; całość doprawiłam
solą,
pieprzem i
natką;

coleslaw1 mała,
biała kapusta1
czerwona papryka2
marchewki0,5
cebuli1 łyżka
majonezusól,
pieprzwarzywa starłam na grubej tarce; pierwszą
marchew, bo
kapusty powinno być tyle samo; "skleiłam" wszystkie składniki
majonezem i doprawiłam
solą i
pieprzem;sos
mięso przełożyłam na półmisek; przecedziłam
wywar z brytfanny i dolałam 200 ml
śmietany kremówki; po odparowaniu, doprawiłam
solą i odrobiną
cukru; niestety zdjęcie sosu się rozmyło:( miał słodko-
winny smak i idealnie podkreślał królicze
mięso:)smacznego:)