Wykonanie
Po powrocie z jednego urlopu, ale nadal przed kolejnym wyjazdem chciałam Was zaprosić na
cappuccino grzybowe:-). O dziwo jest to inspiracja przywieziona z Turcji, jednak chyba mało arabskie pochodzenie jest tej niesamowitej zupy... Jest dość gęsta, ale bardzo puszysta jak pianka w
cappuccino. Kolorem też przypomina ten
napój. I nadal aktualny temat:
GRZYBY. Mogłam dodać więcej podgrzybków, a mniej
pieczarek, żeby posmak był bardziej esencjonalny, ale efekt i tak był zadawalający. Zapraszam i życzę smacznego:-)!Składniki:
2 garście suszonych podgrzybków,0,5 kg
pieczarek (najlepiej jakby były świeże
grzyby leśne),1-2
ziemniaków,600 – 700 ml
bulionu drobiowego,200 ml
śmietany kremówki,biała część
pora,1
cebula,1 ząbek
czosnku,1 łyżka
masła,
sól i
pieprz.Przygotowanie:
Grzyby suszone namoczyć ze 2 godziny wcześniej, wypłukać i ponownie zalać
wodą, a następnie obgotować do miękkości.
Pieczarki pokroić w drobne kawałki.
Ziemniaki ugotować w
bulionie.
Pora i
cebulę poszatkować, podsmażyć na
maśle. Dodać
pieczarki i
przyprawy. Jak już cały płyn wyparuje odłożyć trochę
grzybów do dekoracji. Połączyć całość z przygotowanymi
suszonymi grzybami i z
wywarem, wlać
bulion i
ziemniaki, wlać
śmietanę i zmiksować całość blenderem. Podawać w ozdobnych filiżankach lub szklankach, na wierzchu ułożyć pokrojone w kosteczkę odłożone
pieczarki.
Przepis zgłoszony do akcji: