ßßß


Po powrocie z jednego urlopu, ale nadal przed kolejnym wyjazdem chciałam Was zaprosić na cappuccino grzybowe:-). O dziwo jest to inspiracja przywieziona z Turcji, jednak chyba mało arabskie pochodzenie jest tej niesamowitej zupy... Jest dość gęsta, ale bardzo puszysta jak pianka w cappuccino. Kolorem też przypomina ten napój. I nadal aktualny temat: GRZYBY. Mogłam dodać więcej podgrzybków, a mniej pieczarek, żeby posmak był bardziej esencjonalny, ale efekt i tak był zadawalający. Zapraszam i życzę smacznego:-)!Składniki:
2 garście suszonych podgrzybków,0,5 kg pieczarek (najlepiej jakby były świeże grzyby leśne),1-2 ziemniaków,600 – 700 ml bulionu drobiowego,200 ml śmietany kremówki,biała część pora,1 cebula,1 ząbek czosnku,1 łyżka masła,sól i pieprz.Przygotowanie:Grzyby suszone namoczyć ze 2 godziny wcześniej, wypłukać i ponownie zalać wodą, a następnie obgotować do miękkości. Pieczarki pokroić w drobne kawałki. Ziemniaki ugotować w bulionie. Pora i cebulę poszatkować, podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki i przyprawy. Jak już cały płyn wyparuje odłożyć trochę grzybów do dekoracji. Połączyć całość z przygotowanymi suszonymi grzybami i z wywarem, wlać bulion i ziemniaki, wlać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Podawać w ozdobnych filiżankach lub szklankach, na wierzchu ułożyć pokrojone w kosteczkę odłożone pieczarki.
Przepis zgłoszony do akcji: