ßßß
1 kg grzybów leśnych (prawdziwków, podgrzybków)2 cebulepół kostki masłalitr bulionu drobiowego3-4 ziemniakipół szklanki śmietanki 30%świeży tymianeksól, pieprzGrzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje - około 10 minut.Do bulionu (można zostawić z bulionu marchewki) wrzucić grzyby z cebulą, zagotować, a po zagotowaniu dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.Gotować około 20 minut, do miękkości ziemniaków.Doprawić solą, pieprzem, dodać gałązki tymianku i dolać śmietankę.Gotować jeszcze kilka minut.Zmiksować blenderem do gładkiej konsystencji.