Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszne tartaletki z
kurczakiem. Jest to danie warstwowe, którego spód tworzą
ziemniaki, wyżej znajduje się
kurczak z
grzybami i
cebulką, a na samej górze umieszczamy kruche ciasto. Wszystkie warstwy odpowiednio doprawione tworzą niesamowitą przepyszną całość! My robiłyśmy to danie w 4 małych tartaletkach, jeśli jednak ktoś ich nie ma, można użyć jakiekolwiek naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek.
Ilośc porcji:4Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczeniaSkładniki:4
ziemniaki1 łyżka
śmietany 30%1 łyżka
masła300 gram
grzybów ( my użyłyśmy
pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.
borowików)1
pierś z kurczaka½
cebuliBulion drobiowySos sojowySól,
pieprzOpakowanie
ciasto francuskiegoOpakowanie
sera z niebieską pleśniąNajpierw obieramy
ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną
wodą i gotujemy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, wrzucamy na to
cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy
pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy
kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do
grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a
mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni,podlewamy
grzyby z
kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną
kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę
sosu sojowego, doprawiamy
solą i
pieprzem. Ponownie czekam do redukcji płynu ( tak by zostało nam około łyżki soku) i gasimy ogień pod patelnią.
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę
śmietany, łyżkę
masła i
pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane
ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy
mięso z
grzybami. Na wierzchu umieszczamy
niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich
ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe!