Wykonanie
Dzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę
czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi
przyprawami w tym korzennymi.
Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z
dynią czy ciasta
marchewkowego .

Ciasto
czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce.Babka korzenna czekoladowaSkładniki:foremka z kominkiem, 1 , 5 l100 g
masła2
jajka180 g
cukru muscovado150 ml kwaśnej
śmietany180 g
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
soda oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru w proszku1 łyżeczka
goździkówszczypta
soli100 g
gorzkiej czekoladyPolewa czekoladowa100
czekolady mlecznej, u mnie z
orzechami1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
śmietanki2 łyżki posiekanych
orzechów do posypania, u mnie
pistacjowe
Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj
masło z
cukrem. Dodaj po jednym
jajku. Zmiksuj. Wlej
śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę z
przyprawami,
sodą i
kakao. Dodaj do masy i lekko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Nastépnie dodaj grubo pokrojoną
czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej
tartą bułką formy. Wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, następnie wyjmij z formy na drucianą podstawkę do pełnego osudzenia.W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę,
olej i
śmietankę. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Posmaruj ciasto polewą i posyp
orzechami.Polecane przepisyPiernik
czekoladowy wilgotny i puszystyCiasto
czekoladowe z szafranowymi
gruszkamiBabka
czekoladowo dyniowa z
cynamonową pomadąBabka piernikowa z
dżemem z czerwonej
borówki