ßßß
Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce.Babka korzenna czekoladowaSkładniki:foremka z kominkiem, 1 , 5 l100 g masła2 jajka180 g cukru muscovado150 ml kwaśnej śmietany180 g mąki2 łyżki kakao1 łyżeczka soda oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka goździkówszczypta soli100 g gorzkiej czekoladyPolewa czekoladowa100 czekolady mlecznej, u mnie z orzechami1 łyżeczka oleju1 łyżeczka śmietanki2 łyżki posiekanych orzechów do posypania, u mnie pistacjowe
Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i kakao. Dodaj do masy i lekko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Nastépnie dodaj grubo pokrojoną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, następnie wyjmij z formy na drucianą podstawkę do pełnego osudzenia.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i śmietankę. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Posmaruj ciasto polewą i posyp orzechami.Polecane przepisyPiernik czekoladowy wilgotny i puszystyCiasto czekoladowe z szafranowymi gruszkamiBabka czekoladowo dyniowa z cynamonową pomadąBabka piernikowa z dżemem z czerwonej borówki