Wykonanie
Czekolada,
cynamon i
dynia to wspaniała kombinacja. Rezultat, babka
czekoladowo dyniowa z
cynamonową polewą, wilgotna, mocno czekoladowa i rozpływająca się w ustach.
Dynia piżmowa ma lekko
orzechowy smak, a fakt, że oprószyłam foremkę zmielonymi
migdałami dodaj jej mocy.

Zauważyłam na amerykańskich blogach polewę ze
śmietanką. Na ogół ucieram
lukier z
cukru pudru z
wodą czy jakimś
cytrusowym sokiem. Dzisiaj postanowiłam spróbować ze
śmietanką i zgadnij, wcale źle to nie wyszło. Problem jedynie, że ciasto pokryte taką pomadą nie może stać za długo w temperaturze pokojowej. Problem? Na pewno nie w moim domu, bo chętnych na
czekoladowe ciasto dużo. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 l2
jajka150 g
masła180 g
cukru250 ml puree z upieczonej dyni180 g
mąki250 ml
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 ½ łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solitłuszcz do posmarowania formy2 czubate łyżki zmielonych
migdałów do oprószenia formy
Dynię, u mnie piżmowa, przekrój na pół i upiecz w piekarniku nastawionym 175ºC na termoobiegu. Zajmie to około 40 minut. Ostudzoną
dynią pozbaw skórki, pestek i miąższu, po czym zmiksuj na puree. Odmierz 250 ml resztę możesz zamrozić.Zmiksuj miękkie
masło z
cukrem i
solą, po czym dodaj po jednym
jajku i miksuj dalej na puszystą masę. Dodaj
dyniowe puree i zmiksuj raz. W osobnej misce przesiej
mąkę z
kakao,
cynamonem i
sodą i już za pomocą łyżki wymieszaj z
maślaną masą. Przygotuj formę do pieczenia smarując
masłem i posypując
migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na termoobiegu i 175ºC przez 45 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Ostudź przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki.Cynamonowa pomada250 ml
cukru pudru2 łyżki
śmietanki½ łyżeczki
cynamonu
Przygotuj pomadę ucieraj
cukier puder ze
śmietanką i
cynamonem. Posmaruj ciasto pomadą przed podaniem.Polecane przepisyBabka korzenna czekoladowaCiasto
czekoladowe z kremem
jogurtowym i
borówkamiSmore`s browniesPrzepis miesiąca – kruche ciasta