ßßß
Zauważyłam na amerykańskich blogach polewę ze śmietanką. Na ogół ucieram lukier z cukru pudru z wodą czy jakimś cytrusowym sokiem. Dzisiaj postanowiłam spróbować ze śmietanką i zgadnij, wcale źle to nie wyszło. Problem jedynie, że ciasto pokryte taką pomadą nie może stać za długo w temperaturze pokojowej. Problem? Na pewno nie w moim domu, bo chętnych na czekoladowe ciasto dużo. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 l2 jajka150 g masła180 g cukru250 ml puree z upieczonej dyni180 g mąki250 ml kakao1 łyżeczka cynamonu1 ½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta solitłuszcz do posmarowania formy2 czubate łyżki zmielonych migdałów do oprószenia formy
Dynię, u mnie piżmowa, przekrój na pół i upiecz w piekarniku nastawionym 175ºC na termoobiegu. Zajmie to około 40 minut. Ostudzoną dynią pozbaw skórki, pestek i miąższu, po czym zmiksuj na puree. Odmierz 250 ml resztę możesz zamrozić.Zmiksuj miękkie masło z cukrem i solą, po czym dodaj po jednym jajku i miksuj dalej na puszystą masę. Dodaj dyniowe puree i zmiksuj raz. W osobnej misce przesiej mąkę z kakao, cynamonem i sodą i już za pomocą łyżki wymieszaj z maślaną masą. Przygotuj formę do pieczenia smarując masłem i posypując migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na termoobiegu i 175ºC przez 45 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Ostudź przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki.Cynamonowa pomada250 ml cukru pudru2 łyżki śmietanki½ łyżeczki cynamonu
Przygotuj pomadę ucieraj cukier puder ze śmietanką i cynamonem. Posmaruj ciasto pomadą przed podaniem.Polecane przepisyBabka korzenna czekoladowaCiasto czekoladowe z kremem jogurtowym i borówkamiSmore`s browniesPrzepis miesiąca – kruche ciasta