ßßß Cookit - przepis na Miodowa stefanka

Miodowa stefanka

nazwa

Wykonanie

Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)
Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )
Czas pieczenia : 15 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki
Ciasto :
250 g mąki
jajko
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła
Na masę:
500 g masy marcepanowej
1/2 szkl. śmietanki 30 %
1/2 szkl. cukru pudru
Na wierzch :
cukier puder i kakao do posypki
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i miód, wszystko wymieszać i ostudzić.
Połączyć z mąką , sodą i jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut .
Ciasto rozwałkować na blaszkę prostokątną ( jak największą bo ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy je później pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;).
Piec 15 minut w temp. 180 C.
Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów)
Masa marcepanowa:
Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.
Przekładamy masą placki.
Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem .
Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao.
SMACZNEGO
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/12/miodowa-stefanka.html