Wykonanie
Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto
miodowe lubi
sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )Czas pieczenia : 15 minutTemp. pieczenia : 180 C
SkładnikiCiasto :250 g
mąkijajko2 łyżki
miodu5 łyżek
cukru pudrułyżeczka
sody oczyszczonej125 g
masłaNa masę:
500 g masy marcepanowej1/2 szkl.
śmietanki 30 %1/2 szkl.
cukru pudruNa wierzch :
cukier puder i
kakao do posypki
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać
cukier i
miód, wszystko wymieszać i ostudzić.Połączyć z
mąką ,
sodą i
jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut .Ciasto rozwałkować na blaszkę prostokątną ( jak największą bo ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy je później pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;).Piec 15 minut w temp. 180 C.Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów)Masa marcepanowa:Marcepan łączymy z
cukrem i
śmietanką.Przekładamy masą placki.Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy
cukrem pudrem .Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z
kakao.SMACZNEGO