ßßß Cookit - przepis na Tzw. Czeski

Tzw. Czeski

nazwa

Wykonanie

Trochę mnie nie było, ale zima jest :) Drogi zasypane, zimno, a córa spragniona przytulania. Także jak w końcu uda mi się dojechać do domu i przedrzeć przez zaspy śnieżne to wskakuje pod kocyk z Młodą Damą i staram się czytać jej bajki. Staram, bo zazwyczaj w połowie moje dziecko czyta po swojemu samo :).
Ale do rzeczy jest czas przytulania i jest czas pieczenia słodkości. Dziś przyszła pora na tzw. czeski według przepisu mojej mamy. Czasem też nazywany miodowcem.
SKŁADNIKI: na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajo
750g margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki miodu na masę:
kostka masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego
dodatkowo:
powidła
posypka czekoladowa
Z wyżej wymienionych składników (mąka, jajo, margaryna, cukier puder, soda oczyszczona oraz miód) zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolita masa, dzielimy je na trzy cześci i formujemy 3 okrągłe blaty. Pieczemy w 180 st. C około 20 minut aż osiągną złocisty kolor. Wyjmujemy do ostudzenia.
Przygotowujemy masę: gotujemy opakowanie budyniu wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy i miksujemy z kostką miękkiego masła.
Przekładanie blatów z masą:
blat - powidło - masa budyniowa - blat - masa- blat- masa. Dekorujemy posypką czekoladową.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/01/tzw-czeski.html