Miało być co innego, a wyszło ciasto czekoladowocynamonowe ku uciesze większości domowników. Ciasto trochę mi się przypiekło, więc na drugi raz wiem, że muszę skrócić czas pieczenia ale i tak było dobre.Ciasto lekko piernikowate, prawie świąteczne. Proponuję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao.Przepis na ciasto czekoladowocynamonoweSkładniki: na podłużną formę o długości 26 cm300 ml pszennej mąki1 łyżka cynamonu3 jajka200 ml cukruodrobina soli2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, u mnie 70%100 ml śmietanki, u mnie 36%otarta skórka z jednej cytryny80 g masła4 łyżki migdałów pokrojonych w piórkaŚmietankę zagotuj. Dodaj masło i tabliczki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia. Ubij lekko jajka z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj czekoladową mieszankę nie wyłączając miksera. Przesiej mąkę z proszkiem i cynamonem. Wymieszaj z mokrą masą delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki.Wyłóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. Posyp migdałami i wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka.Polecane przepisyCzekoladowe brownies z marshmallows i keksamiCiasto czekoladowe – 10 minut w piekarnikuCiasto czekoladowe z kremem jogurtowym i borówkami