Wykonanie

Kolejna pyszna propozycja znaleziona tym razem u Kasi na blogu Gotuje bo lubię . Pożywne, z fantastycznymi kawałkami
czekolady i cudownym posmaczkiem
cynamonu, który coraz częściej już z racji jesiennej aury będzie pojawiał się w wypiekach i nie tylko. :) Polecam baaardzo :)Składniki na ok 25 szt:260g
maki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
cynamonu1 szczypta
soli140g
cukru2
jajka160g miękkiego
masła140g solonych prażonych
orzeszków ziemnych200g
gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (kostka na 4-6 części)Wszystkie składniki oprócz orzeszków i
czekolady dokładnie zagnieść (ja zrobiłam to przy pomocy malaksera). Na koniec dodać
czekoladę i orzeszki dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można delikatnie je spłaszczyć). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu chwilkę pozostawić na blaszce a następnie delikatnie przenieść na kratkę i na niej wystudzić.Smacznego :)

