Wykonanie
Mój mąż znany inaczej jako nadworny słodyczożerca został ostatnio przyłapany przeze mnie w kuchni na wkładaniu sobie do buzi
krówki i zasypywaniu jej garścią
orzeszków ziemnych. Na moje pytanie co robi, odpowiedział, że „Snickersa”. Kiedy próbowałam powiedzieć mu, że tak nie do końca Snickers, bo tam jest jeszcze
czekolada, ale w odpowiedzi usłyszałam tylko mlaśnięcia i radosne pomrukiwanie. Wariat z niego, ale czasem jego „wariactwa” naprowadzają mnie na kulinarne pomysły :) Wzięłam puszkę masy krówkowej, paczkę orzeszków i wykombinowałam takie oto babeczki :) Wyszły mięciutkie, wilgotne i naprawdę pyszne. Polecam nawet jeżeli nie robiliście wcześniej z buzi miksera :)

Składniki:12 sztuk200 g masy krówkowej140 g
masła170 g
cukru3 duże
jajka100 g
mąki pszennej¾ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
orzeszki ziemneWykonanie:Rozpuszczamy
masło i łączymy je z masą
krówkową. Odstawiamy do ostygnięcia.W misce, na wysokich obrotach, przez około 3 minuty, ubijamy
jajka z
cukrem. Powinna utworzyć się gęsta piana. Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy masę
krówkową, po czym powoli wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sól.Przygotowane ciasto rozdzielamy pomiędzy 12 papilotek. Do około ¾ wysokości. Następnie obficie posypujemy babeczki
orzeszkami ziemnymi.Piekarnik rozgrzewamy do 165 °C i pieczemy babeczki przez ok. 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia i podajemy.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ