Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam
advokat..czyli
likier jajeczny o cudownym zapachu
wanilii...pyszny..idealny na babskie spotkania...
advokat także można dodawać do ciast itp..ja upiekłam ciasto z jego dodatkiem...ciasto wyszło pyszne...mimo, tego ,że
krówki opadły na samo dno ciasta..Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko
cukrem pudrem.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:Ciasto:20 dkg
masła lub
margaryny28 dkg
mąki pszennej + 1 łyżka18 dkg
cukru5
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu15 dkg twardych
krówek pokrojonych na drobne kawałkiszczypta
soliMąkę (260g) wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
solą.K
rówki wymieszać z 1 łyżką
mąki.
Masło utrzeć z
cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem/ najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym
jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę.[przy dodawaniu 4.
jajka proszę również wsypać 1 łyżkę
mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki
mąki (to będzie
mąka z punktu 1.)Do ciasta dodać resztę
mąki i wlać
likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać
krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam
krówek z
ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta,
krówki i reszta ciasta ] z kominem o średnicy 22cm [ u mnie tortownica bez kominka] posmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Dowolnie udekorować.






