ßßß Cookit - przepis na Babka karmelowa

Babka karmelowa

nazwa

Wykonanie

Babka jest idealną propozycją na Wielkanoc. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, więc nawet laicy sobie z nią poradzą. Ma piękny karmelowy kolor. Nic tylko piec i cieszyć się jej smakiem. źródło .
125 g masła lub margaryny
125 g cukru
125 ml mleka (w temp. pokojowej)
250 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masy krówkowej / kajmakowej (lub skondensowane mleko samodzielnie gotowanego w puszce)
70 g czekolady mlecznej na polewę
ok. 50-70 g orzechów do posypania ( u mnie włoskie, mogą być solone ziemne)
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce miksujemy miękkie masło i dodajemy powoli ubite jajka.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Dodać szczyptę soli.
Masę kajmakową wymieszać łyżką, żeby była jednolita. Dodawać do ciasta po łyżce i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na babę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wystudzić babkę. Polać ją czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na garnku z małą ilością gotującej się wody ustawiamy miseczkę z czekoladą i ją rozpuszczamy). Posypać posiekanymi na kawałki orzechami.
Przepis dodaję do akcji
oraz
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/03/Babka-karmelowa.html