Wykonanie
Babka jest idealną propozycją na Wielkanoc. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, więc nawet laicy sobie z nią poradzą. Ma piękny karmelowy kolor. Nic tylko piec i cieszyć się jej smakiem. źródło .125 g
masła lub
margaryny125 g
cukru125 ml
mleka (w temp. pokojowej)250 g
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli200 g masy krówkowej / kajmakowej (lub skondensowane
mleko samodzielnie gotowanego w puszce)70 g
czekolady mlecznej na polewęok. 50-70 g
orzechów do posypania ( u mnie włoskie, mogą być solone ziemne)
Jajka zmiksować z
cukrem na puszystą masę. W drugiej misce miksujemy miękkie
masło i dodajemy powoli ubite
jajka.Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z
mlekiem. Dodać szczyptę
soli.Masę kajmakową wymieszać łyżką, żeby była jednolita. Dodawać do ciasta po łyżce i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na babę wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą.Piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.Po upieczeniu wystudzić babkę. Polać ją
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej (na garnku z małą ilością gotującej się
wody ustawiamy miseczkę z
czekoladą i ją rozpuszczamy). Posypać posiekanymi na kawałki
orzechami.
Przepis dodaję do akcjioraz