Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam urządzenie do wypieku muffinek, schowałam i zapomniałam o nim. Od dawna zastanawiałam się jak to jest, że muffinki sklepowe są pulchne i miękkie a te pieczone w domu bardziej suche i zbite. Dowiedziałam się przypadkiem, właśnie dzięki temu urządzeniu.
Ciastka w nim pieczone są bardziej wilgotne a to jak przypuszczam za sprawą tego, że piekąc je pod przykryciem para nie ucieka. Są też sporo mniejsze od tradycyjnych muffinek ale właśnie takie są idealne dla dzieci. Wadą pieczenia w takim urządzeniu jest czas- jednorazowo można upiec tylko 7 sztuk, więc trzeba zrobić kilka powtórek. Oczywiście babeczki z tego przepisu można upiec też w tradycyjnym piekarniku w 200*C przez około 15 minut.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1
jajko1 szklanka
mleka100 g
masła stopionegoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
gorzkiej czekolady50 g
krówekMąkę i
proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać
cukier i
sól, wymieszać. W osobnej misce wymieszać
mleko,
jajko i wystudzone
masło. Składniki z obu misek wymieszać razem rózgą, niezbyt dokładnie.
Krówki i
czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Urządzenie do wypieku muffinek (lub piekarnik) rozgrzać, nakładać po łyżce ciasta i piec aż będą rumiane, około 15 minut.