Wykonanie
Tradycyjna babka marmurkowa,
waniliowo - czekoladowa. Idealnie słodka. Jedna z najsmaczniejszych jakie upiekłam. Bardzo polecam!Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli225 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkapół łyżeczki ekstraktu z
waniliipół szklanki
mleka120 g
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z
solą.
Masło z
cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać
wanilię i zmiksować.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać
mąkę na przemian z
mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Można
mąkę wymieszać szpatułką - mniejsze ryzyko zakalca.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną
czekoladę, wymieszać łyżką.Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 - 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony .