Wykonanie
Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować. Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6 (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą furorę, a jedynym ich minusem była ilość. Już wiem, że następnym razem muszę zrobić co najmniej dwa
razy więcej :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 8Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianieSkładniki:
Na ciasto:130g
masła¾ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
cukru2
jajka2 łyżki
mleka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiŁyżeczka
proszku do pieczeniaNa ozdobienie:100g
czekolady białej ( tabliczka)50g
czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki)Czerwony barwnik2 łyżka
masła3-4 łyżki
mlekaMasło o temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy
cukier i dodajemy
jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy
wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz dodajemy
mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko
masłem, wykładamy
ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około 15-20 minut. Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się ślicznie zazłoci, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest gotowe wyciągamy i chłodzimy w foremkach. Wyciągamy kiedy lekko ostygną.
W kąpieli
wodnej topimy
białą czekoladą, dodajemy łyżkę
masła i 2,3 łyżki
mleka lub
śmietanki kremówki. Do stopionej masy dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Smarujemy biedronki. Odstawiamy do zastygnięcia
czekolady. Następnie w kąpieli
wodnej topimy
gorzką czekoladę, dodajemy łyżkę
masła i 1,2 łyżki
mleka. Łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy na biedronki kropki i oczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)*My miałyśmy foremki w kształcie biedronek, ale równie dobrze mogą to być misie, motylki, króliczki etc :) W zależności od wielkości foremek czas pieczenia należy skracać lub wydłużać o 1 , 2 minuty. Najlepiej, jak już wspinałyśmy obserwować kolor i sprawdzać patyczkiem.