Wykonanie
            Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować. Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6 (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą furorę, a jedynym ich minusem była ilość. Już wiem, że następnym razem muszę zrobić co najmniej dwa 
razy więcej :)


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 8Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianieSkładniki:

Na ciasto:130g 
masła¾ szklanki 
mąki pszennej½ szklanki 
cukru2 
jajka2 łyżki 
mleka2 łyżeczki ekstraktu z 
waniliiŁyżeczka 
proszku do pieczeniaNa ozdobienie:100g 
czekolady białej ( tabliczka)50g 
czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki)Czerwony barwnik2 łyżka 
masła3-4 łyżki 
mlekaMasło o temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy 
cukier i dodajemy 
jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy 
wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia oraz dodajemy 
mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko 
masłem, wykładamy 
ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około 15-20 minut. Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się ślicznie zazłoci, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest gotowe wyciągamy i chłodzimy w foremkach. Wyciągamy kiedy lekko ostygną.




W kąpieli 
wodnej topimy 
białą czekoladą, dodajemy łyżkę 
masła i 2,3 łyżki 
mleka lub 
śmietanki kremówki. Do stopionej masy dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Smarujemy biedronki. Odstawiamy do zastygnięcia 
czekolady. Następnie w kąpieli 
wodnej topimy 
gorzką czekoladę, dodajemy łyżkę 
masła i 1,2 łyżki 
mleka. Łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy na biedronki kropki i oczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)*My miałyśmy foremki w kształcie biedronek, ale równie dobrze mogą to być misie, motylki, króliczki etc :) W zależności od wielkości foremek czas pieczenia należy skracać lub wydłużać o 1 , 2 minuty. Najlepiej, jak już wspinałyśmy obserwować kolor i sprawdzać patyczkiem.


