ßßß Cookit - przepis na Maślane biedronki

Maślane biedronki

nazwa

Wykonanie

Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować. Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6 (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą furorę, a jedynym ich minusem była ilość. Już wiem, że następnym razem muszę zrobić co najmniej dwa razy więcej :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianie
Składniki:
Na ciasto:
130g masła
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Łyżeczka proszku do pieczenia
Na ozdobienie:
100g czekolady białej ( tabliczka)
50g czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki)
Czerwony barwnik
2 łyżka masła
3-4 łyżki mleka
Masło o temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy cukier i dodajemy jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko masłem, wykładamy ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około 15-20 minut. Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się ślicznie zazłoci, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest gotowe wyciągamy i chłodzimy w foremkach. Wyciągamy kiedy lekko ostygną.
W kąpieli wodnej topimy białą czekoladą, dodajemy łyżkę masła i 2,3 łyżki mleka lub śmietanki kremówki. Do stopionej masy dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Smarujemy biedronki. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Następnie w kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę, dodajemy łyżkę masła i 1,2 łyżki mleka. Łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy na biedronki kropki i oczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)
*My miałyśmy foremki w kształcie biedronek, ale równie dobrze mogą to być misie, motylki, króliczki etc :) W zależności od wielkości foremek czas pieczenia należy skracać lub wydłużać o 1 , 2 minuty. Najlepiej, jak już wspinałyśmy obserwować kolor i sprawdzać patyczkiem.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/02/maslane-biedronki.html