Wykonanie
Poczwórnie
czekoladowe muffinyDzisiejszy przepis jest tak dobry, że aż niemoralny. Muffiny z czterema rodzajami
czekolady, niestety nie są dietetyczne, ale za to są po prostu bajecznie pyszne. Każdy kęs jest pełen grzechu -
czekolada rozkosznie rozpływa się w całych ustach, a Ty już marzysz o następnym. Nikt im się nie oprze. Gorąco polecam!
Na ok 16 muffinów przygotuj:1 tabliczkę
gorzkiej czekolady1 tabliczkę
mlecznej czekolady1 tabliczkę
białej czekolady1/3 szklanki
czekolady w proszku (takiej do rozpuszczania w
mleku)1 szklankę
mąki pszennej1 szklankę kwaśnej
śmietany 18%1/2 szklanki
cukru2 całe
jajka1/2 kostki
masła (trzeba je roztopić)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka pasty z prawdziwej
waniliiPrzygotuj dwie miski. do Pierwszej wsyp suche składniki:
mąkę,
cukier,
czekoladę,
proszek do pieczenia i
sodę, wszystko wymieszaj.Do drugiej wlej
śmietanę, roztrzepane
jajka, roztopione
masło, pastę z
wanilii i wymieszaj wszystkie składniki.
Czekoladę potnij w drobną kostkę. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj niezbyt dokładnie, dodaj całą
czekoladę i ponownie wymieszaj.
Masę nałóż do całych papilotek. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji góra-dół na 27 minut. Po tym czasie wyjmij muffiny i odczekaj ok. 15 minut, aby
czekolada lekko stężała. Muffiny mają kremową konsystencję i po prostu zalewają
kubki smakowe
czekoladą. Smacznego!