Wykonanie
Tłusty czwartek był w zeszłym tygodniu i przepis na te a'la pączki miał się pojawić w ten dzień. Jednak postanowiłam opublikować go dopiero dzisiaj, ponieważ "pączki" te nie są takimi normalnymi pączkami. Co prawda smaży się je na głębokim
oleju i formuje je jak tradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników
czekoladowego ciasta i
krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :)
'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym'Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
soli- 0,5 szklanki
cukry- 1/3 szklanki kefiru/maślanki- 4 łyżki
masła rozpuszczonego- 1
jajko-
krówki- 1 litr
olejuKefir/maślankę rozkłócić z
jajkiem i rozpuszczonym
masłem. Dodać do sypkich składników (
mąka,
kakao,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól) i wyrobić elastycznie ciasto (w razie potrzeby podsypywać
mąką).Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm. Wycinać (np. szklanką) krążki i każdy "nadziać" połową
krówki. Formować kulki. Lekko spłaszczyć.Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju ok. 4-5 minut, pamiętając o ciągłym obracaniu "pączków".Usmażone "pączki" wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzić.Przed podaniem, opcjonalnie, oprószyć
cukrem pudrem lub oblać polewą.Smacznego!