Wykonanie
Kiedyś obiecałem Wam więcej przepisów z łakociami i oto dzisiaj kolejna propozycja na małe co nieco a mianowicie ciasto
czekoladowe z
papryczkami chilli. Bardzo fajne, słodkie w smaku a jednocześnie lekko ostrawe przy końcu
języka. Zresztą co ja to się
będę rozpisywał, spróbujcie sami.Składniki:-
Czekolada gorzka- 200 gram-
Masło - 110 gram-
Jajka - 4 sztuki-
Cukier - 3/4 szklanki-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka-
Mąka pszenna - 4 czubate łyżki-
Sól - szczypta-
Cynamon - szczypta-
Papryczki chilli - 2 sztukiPrzygotowanie:W garnku rozpuszczamy
masło a następnie dodajemy
czekoladę. Czekamy mieszając aż się rozpuści
czekolada i połączy z
masłem. Uwaga może się przypalić. Aby tego uniknąć garnek w którym będziemy rozpuszczać
masło i
czekoladę stawiamy na innym garnku w którym gotuje się
woda. W ten sposób nie ma możliwości na przypalenie masy czekoladowej. Do masy wsypujemy
cukier.
Cukier musi się całkowicie rozpuścić, w przeciwnym wypadku w cieście będą wyczuwalne kryształki
cukru. Aby łatwiej rozpuścić
cukier możemy użyć
cukru pudru. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.W tym czasie myjemy
papryczki chilli oraz usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane papryczki kroimy na bardzo drobną kostkę.Do przestudzonej masy dodajemy
jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sypkie składniki czyli
mąkę,
proszek do pieczenie,
sól,
cynamon i posiekane wcześniej papryczki. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem przez 35 minut w temperaturze 180°C. Smacznego.