ßßß
Piernik czekoladowy, bardzo wilgotny i puszysty z czekoladowa polewa, a na dodatek jeszcze bardziej swiateczny, bo posypany bakaliami. Uwielbiam takie pierniki!
Skladniki: na podluzna foremke 35 cm250 ml cukru muscovado2 jajka100 g masła300 ml mąki150 ml kwaśnej śmietany1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao1 łyżeczka zmielonych goździków1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka sody oczyszczonejPolewa czekoladowa100 g mlecznej czekolady3 łyżki smietanki5 łyżek bakalii (zurawina, orzechy, wiorki kokosowe)Wykonanie:Utrzyj maslo z cukrem, dodaj po jednym jajku, a nastepnie smietane.Wymieszaj suche skladniki i dodaj do masy jajeczno maslanej.Foremke wyloz pergaminem lub wysmaruj tluszczem i posyp bulka. Napelnij masa.Piecz piernika na 170ºC przez 50 minut.Rozpusc czekolade w kapieli wodne, dodaj smietanke. Posmaruj piernika polewa i posyp bakaliami.

Polecane przepisyPycha makowiec!Swiateczne ciasto czekoladowo piernikoweNakleilam osiemdziesiat a Wy?Tradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymSwiateczna szynka pod chrupiaca kolderka