Miodowe gwiazdki imbirowe ozdobione czekoladą i kolorową , cukierkową posypką.Składniki: / ok. 45 szt /100 g mąki pszennej200 g mąki pełnoziarnistej100 g miodu prawdziwego120 g masła1 jajko100 cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka imbirudo dekoracji:ok. 150-200 g czekolady lub polewy czekoladowej2 -3 łyżki śmietany kremówkikolorowa posypkaWykonanie:Miód podgrzać.Dodać cukier i masło, przestudzić.Mąkę przesiać do miski i połączyć z kakao, sodą i imbirem.Wlać miód i wymieszać.Wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić na ok.30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm podsypując lekko mąką.Wykrawać różnej wielkości gwiazdki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Jeśli gwiazdki będą powieszone na choince należy zrobić dziurkę przy pomocy rurki do napojów.Piec ok,8-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st,C.Upieczone pierniczki wystudzić i pokryć cienką warstwą czekolady rozpuszczonej wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.Wierzch posypać kolorową posypka.