Wykonanie
Jeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszećPo upieczeniu raczej twarde.Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ?Składniki :1 kg
mąki350 g
cukru3
jajka1 szklanka
miodu100 g
masła2 łyżki karmelu1 łyżka ciemnego
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 paczki przypraw do piernika
Przygotowanie:Przyrządzić karmel z łyżki
cukru i małej ilości
wodyCukier zalać karmelem, dodać
miód,
masło,
przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzićDo przesianej
mąki dodać przygotowaną masę,
jajka i
sodęZagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształtyPiec około 30 min. w temp. 170 *CPo wystudzeniu polukrować wg własnego uznania.
Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince.
przepis z www.
miody.net