Wykonanie
            
Jeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszećPo upieczeniu raczej twarde.Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ?Składniki :1 kg 
mąki350 g 
cukru3 
jajka1 szklanka 
miodu100 g 
masła2 łyżki karmelu1 łyżka ciemnego 
kakao1 łyżeczka 
sody oczyszczonej2 paczki przypraw do piernika

Przygotowanie:Przyrządzić karmel z łyżki 
cukru i małej ilości 
wodyCukier zalać karmelem, dodać 
miód, 
masło, 
przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzićDo przesianej 
mąki dodać przygotowaną masę, 
jajka i 
sodęZagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształtyPiec około 30 min. w temp. 170 *CPo wystudzeniu polukrować wg własnego uznania.

Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince.

przepis z www.
miody.net