Wykonanie
Mogę śmiało powiedzieć,że to mój pierwszy upieczony piernik na
piwie. Upiekłam go dzień przed wigilią, więc już ma parę dni a nadal jest miękki i aromatycznie pachnie, a przede wszystkim jest pyszny! Myślę, że ten efekt poszukiwania przepisu w
sieci, bo nie miałam jakiegoś konkretnego przepisu, zagości na stałe w mojej biblioteczce przepisów, i
wrócę do niego na pewno!.

Składniki do ciasta:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżki
przyprawy do piernika1 czubata łyżka
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej120g
masła4 duże łyżki
miodu4
jajka250ml
piwa karmelowego np. karmiPolewa:tabliczka
mlecznej czekolady6 łyżek
śmietanki kremówki1 łyżeczka
kakaoDodatkowo:
Marmolada wieloowocowa
Miód,
masło i
cukier podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę odstawiamy na około 10 minut do przestygnięcia. Dodajemy wymieszane ze
sobą suche składniki:
przyprawę do piernika,
sodę oczyszczoną oraz
proszek do pieczenia, następnie roztrzepane 4
jajka, i
piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do utworzenia jednolitej masy, na sam koniec dodajemy
mąkę i mieszamy nadal trzepaczką do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na uprzednio przygotowaną blaszkę, bądź do formy sylikonowej i pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto, przekrajmy na pół, smarujemy
marmoladą, i wierzch ciasta polewamy lekko gęstą
polewą czekoladową.

Smacznego!