ßßß Cookit - przepis na Piernik na piwie karmelowym

Piernik na piwie karmelowym

nazwa

Wykonanie

Mogę śmiało powiedzieć,że to mój pierwszy upieczony piernik na piwie. Upiekłam go dzień przed wigilią, więc już ma parę dni a nadal jest miękki i aromatycznie pachnie, a przede wszystkim jest pyszny! Myślę, że ten efekt poszukiwania przepisu w sieci, bo nie miałam jakiegoś konkretnego przepisu, zagości na stałe w mojej biblioteczce przepisów, i wrócę do niego na pewno!.
Składniki do ciasta:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
120g masła
4 duże łyżki miodu
4 jajka
250ml piwa karmelowego np. karmi
Polewa:
tabliczka mlecznej czekolady
6 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
Marmolada wieloowocowa
Miód, masło i cukier podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę odstawiamy na około 10 minut do przestygnięcia. Dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki: przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, następnie roztrzepane 4 jajka, i piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do utworzenia jednolitej masy, na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy nadal trzepaczką do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na uprzednio przygotowaną blaszkę, bądź do formy sylikonowej i pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto, przekrajmy na pół, smarujemy marmoladą, i wierzch ciasta polewamy lekko gęstą polewą czekoladową.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/12/piernik-na-piwie-karmelowym.html