ßßß
Mogę śmiało powiedzieć,że to mój pierwszy upieczony piernik na piwie. Upiekłam go dzień przed wigilią, więc już ma parę dni a nadal jest miękki i aromatycznie pachnie, a przede wszystkim jest pyszny! Myślę, że ten efekt poszukiwania przepisu w sieci, bo nie miałam jakiegoś konkretnego przepisu, zagości na stałe w mojej biblioteczce przepisów, i wrócę do niego na pewno!.
Składniki do ciasta:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżki przyprawy do piernika1 czubata łyżka kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej120g masła4 duże łyżki miodu4 jajka250ml piwa karmelowego np. karmiPolewa:tabliczka mlecznej czekolady6 łyżek śmietanki kremówki1 łyżeczka kakaoDodatkowo:Marmolada wieloowocowaMiód, masło i cukier podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę odstawiamy na około 10 minut do przestygnięcia. Dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki: przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, następnie roztrzepane 4 jajka, i piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do utworzenia jednolitej masy, na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy nadal trzepaczką do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na uprzednio przygotowaną blaszkę, bądź do formy sylikonowej i pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto, przekrajmy na pół, smarujemy marmoladą, i wierzch ciasta polewamy lekko gęstą polewą czekoladową.
Smacznego!