Wykonanie
Do świąt zostało już naprawdę niedużo czasu. Jeśli ktoś nie zdążył zrobić pierniczków (tak jak ja) to proponuję ten przepis :)Pierniczki last minuteprzepis na ok. 40 pierniczkówŹródło
300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej130 g
cukrułyżeczka
sody oczyszczonejłyżka
kakaołyżka
cynamonułyżka
przyprawy do piernikapół łyżeczki
imbiru2
jajka100 g
masła100 g
miodu gryczanego
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sodę oczyszczoną,
cukier,
kakao oraz
przyprawy. W garnku rozpuść
masło z
miodem i pozostaw do przestygnięcia.
Jajka roztrzep i dodaj do
mąki. Następnie dodaj
masło z
miodem i wyrób ciasto.Gotowe ciasto rozwałkuj na ok 0,5cm. Wycinaj z niego pierniczki w dowolnych kształtach, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10. min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Gdy przestygną, udekoruj je lukrem.Smacznego :)