Wykonanie
to już ten czas! w kuchni zapach przypraw korzennych,
cynamonu, a w
radiu świąteczne piosenki, niezmiennie te same od kilkunastu lat. ale to chyba w tym tkwi ich urok... :) święta zbliżają się wielkimi krokami zatem to czas, kiedy pierniczki mają ostatnią chwilę na to, że na święta stać się idealne. niestety nie będzie mi to dane, gdyż moja ogromna porcja zniknęła w ciągu 3(!) dni! zatem nie jest mi dane nic innego, jak zabrać się za kolejne przepisy i je schować (nawet przed sobą :D)zapraszam! :)Składniki (wyszło mi 160 sztuk, ale wszystko zależy od wielkości foremek):55 dag
mąki pszennej (+ więcej do podsypywania)30 dag
miodu10 dag
cukru pudru12 dag
masła1
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawa do piernika - około 20 g2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
kakaoMiód podgrzać i razem z
masłem do roztopienia. Ostudzone wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite Wałkować podsypując
mąką. Wykrawać pierniczki.Piec około 7 - 9 minut w temperaturze 180ºC.Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną. Aby zmiękły najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce z kawałeczkiem obranego
jabłka.Smacznego :)
źródło