Wykonanie
Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć
magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.
SKŁADNIKI10 dag
mąki żytniej30 dag
mąki pszennej pełnoziarnistej15 dag
miodu płynnego10 dag
masła10 dag
cukru pudru2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao2 łyżeczki
cynamonuprzyprawa do piernikówWYKONANIE
Mąki wsypać do miseczki, dodać
kakao.
przyprawę do pierników,
cynamon ,
sodę, wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do
maki wbić
jajka dodać ostudzone mało i
miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.
Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.
Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.