Wykonanie
Jeszcze jeden sprawdzony przepis Doroty. Pierniczki są miękkie, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, więc można je upiec w ostatniej chwili - pierniczkowe last minute:)Składniki na około 55 pierniczków:300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka130 g
cukru pudru (dałam 100g)100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego100 g łagodnego
miodu np. akacjowego1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać
mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością
mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.Pierniczki z powyższego przepisu podobno pozostają miękkie przez wiele tygodni, ale jeszcze nie miałam okazji się o tym przekonać:)