Wykonanie
Do ostatniej chwili zwlekaliście z upieczeniem pierniczków? A może, tak jak ja, zorientowaliącie się, że przydałoby się ich trochę więcej? Żaden problem! Prezentuję niezawodny przepis na pierniczki, które miękkie będą od razu po upieczeniu. Bez czekania możecie zaprezentować je na
stole wigilijnym, najlepiej przystrojone lukrem lub
czekoladową glazurą!
/ok. 60 pierniczków/- 300g
mąki pszennej- 100g
mąki orkiszowej graham- 2
jajka- 100g rozpuszczonego
masła- 100g melasy*- 130g
cukru pudru- 1 łyżka
przyprawy do piernika- 1 łyżka
kakao- 1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wsypujemy do naczynia i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na wysypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Wykrawamy pierniczki. Układamy pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 10 minut. Wystudzone dekorujemy - ja udekorowałam pierniczki lukrem królewskim, kandyzowanymi
owocami i
migdałami.*można zastąpić
miodemInspiracja