Wykonanie
Jeszcze tylko 2 dni przygotowań! Już wczoraj zaczęłam się dzielić z mamą kuchnią, czyli kto i kiedy piecze, gotuje itd.
Ciastka robione były wczoraj, a dzisiaj
pora na makowce. Oczywiście na święta nie mogło zabraknąć pierniczków. Nie są to typowe staropolskie, ale smakują równie pysznie i są szybsze w przygotowaniu, więc może się skusicie i jeszcze upieczecie :)Składniki:/inspiracja Moje wypieki /300g
mąki pszennej100g
mąki pełnoziarnistej2
jajka60g
cukru pudru100g roztopionego
masła100g
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejPrzygotowanie:Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia i szybko zagniatamy. Masa wyjdzie troszkę klejąca, ale nie należy dodawać
mąki.Ciasto dzielimy na trzy część, blat obsypujmy
mąką i każdą rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pierniczki pieczemy w 180stopniach przez 10min. Przekładamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do naczynia i szczelnie zamykamy.Smacznego :)