Wykonanie
Jakoś w tym roku wyjątkowo nie czuję atmosfery świątecznej więc, żeby stworzyć jej choć namiastkę upiekłam pierniczki. Takie proste, szybkie, nie zdobione bo to moje pierwsze pierniczki w życiu. Nie jestem fanką tych
ciastek ale muszę przyznać, że jest w nich coś magicznego i kiedy tak każdy przed Bożym Narodzeniem je piecze trudno było mi sie powstrzymać.
ŹródłoSkładniki:300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka13 dag
cukru pudru10 dag
masła, roztopionego10 dag
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać
mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz
mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.Smacznego :)