Wykonanie
Nigdy nie robiłam domowych pierniczków w wersji błyskawicznej, niestety nie miały czasu swoje odleżeć (dziś przeczytałam ciekawostkę z cyklu
wiedzy bezużytecznej wg amerykańskich badań inteligentni ludzie robią wszytko na ostatnią chwilę, więc pół żartem pół
serio trochę mnie to podbudowało).Na Wigilię córki do szkoły powstały moje pierwsze pierniczki. Co do moich spostrzeżeń warto dodać podwójną ilość
cukru oraz przypraw korzennych są bardziej aromatyczne i słodsze. Znikły w ciągu 15 min co świadczy o tym, że były pyszne.Składniki:
-300 g
mąki pszennej-100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej(razowej)-2 duże
jajka-13 dag
cukru pudru-10 dag
masła, roztopionego-10 dag
miodu-1 łyżka
przyprawy do piernika-1 łyżka
kakao-1 łyżeczka
sody oczyszczonejPrzygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto.2. Rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 4 mm.
3. Wykrawamy różne kształty.4. Układamy na blaszce.5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 8-10 min.6. Studzimy i dekorujemy.Smacznego