Wykonanie
Upieczone oczywiscie na prosbe moich dzieci. Stad tez wiekszosc jest w ksztalcie pieskow, a na jednym z nich widac odciski nozek dinusia ;) ;) Przepis z Moje wypieki .Na ok 60 sztuk:300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka130 g
cukru pudru100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego100 g łagodnego
miodu np. akacjowego1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać
mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością
mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować (ja nie dekoruje, bo zwykle czasu brak i mali konsumenci za szybko konsumuja) ;)Propozycja do: