Wykonanie
Przepis na te pierniki jest banalnie prosty, więc możemy
mieć pewność, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Dla ułatwienia, ilości podane są w szklankach a nie w gramach - czego chcieć więcej? :) Może jedynie czasu na późniejsze pieczenie ;) Z przepisu wychodzi ok 20 szt pierników, sporej wielości. Niestety ciasto nie nadaje się do rozwałkowania, no chyba, że będziecie wyciągać go z lodówki w niewielkich ilościach - ja nie próbowałam, bo wolałam pójść na łatwiznę ;) Polecam! Aha ważne jest też to, aby nie piec ich za długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem
jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami.
'pierniki II'Składniki:- 2 szklanki
mąki- 150g
masła miękkiego- 1 szklanka
cukru- 1
jajko rozm. L- 0,5 szklanki
miodu- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżeczki
kakao- 1 łyżeczka
imbiru w proszku- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika- 0,5 łyżeczki
soliMąkę wymieszać z
sodą,
proszkiem do pieczenia,
cynamonem,
kakao,
imbirem,
przyprawą do piernika oraz
solą.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę (najpierw utrzeć samo
masło, i w trakcie ucierania stopniowo dodawać
cukier).Do puszystej masy dodać
jajko,
miód i na samym, powoli, suche składniki.Uwaga! Masa będzie bardzo gęsta!Miskę przykryć folią i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki (moja masa stała ponad 2h :)).Ze schłodzonej masy, formować kulki trochę większe niż
orzech włoski i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 4-5 centymetrowych odstępach (układałam po 9 piernikowych kulek na blasze - można kłaść więcej, ale to już musicie sprawdzić ile Wam "wejdzie" na blachę, tak aby po upieczeniu, pierniki nie skleiły się ze sobą) - podczas pieczenia z kulek zrobią się płaskie piernniczki.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok. 12-14 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze.Pierniki po upieczeniu są bardzo miękkie, ale po wystudzeniu - stwardnieją.Przechowywać w szczelnym metalowym pojemniku.
Smacznego!