ßßß Cookit - przepis na Pierniki II

Pierniki II

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pierniki jest banalnie prosty, więc możemy mieć pewność, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Dla ułatwienia, ilości podane są w szklankach a nie w gramach - czego chcieć więcej? :) Może jedynie czasu na późniejsze pieczenie ;) Z przepisu wychodzi ok 20 szt pierników, sporej wielości. Niestety ciasto nie nadaje się do rozwałkowania, no chyba, że będziecie wyciągać go z lodówki w niewielkich ilościach - ja nie próbowałam, bo wolałam pójść na łatwiznę ;) Polecam! Aha ważne jest też to, aby nie piec ich za długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami.
'pierniki II'
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 150g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko rozm. L
- 0,5 szklanki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao, imbirem, przyprawą do piernika oraz solą.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (najpierw utrzeć samo masło, i w trakcie ucierania stopniowo dodawać cukier).
Do puszystej masy dodać jajko, miód i na samym, powoli, suche składniki.
Uwaga! Masa będzie bardzo gęsta!
Miskę przykryć folią i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki (moja masa stała ponad 2h :)).
Ze schłodzonej masy, formować kulki trochę większe niż orzech włoski i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 4-5 centymetrowych odstępach (układałam po 9 piernikowych kulek na blasze - można kłaść więcej, ale to już musicie sprawdzić ile Wam "wejdzie" na blachę, tak aby po upieczeniu, pierniki nie skleiły się ze sobą) - podczas pieczenia z kulek zrobią się płaskie piernniczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok. 12-14 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze.
Pierniki po upieczeniu są bardzo miękkie, ale po wystudzeniu - stwardnieją.
Przechowywać w szczelnym metalowym pojemniku.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/12/piernikowo-pierniki-ii.html