Wykonanie
To ciasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla moich domowników, więc kolejnym razem przepis zmodyfikowałam po swojemu i na taką jego wersję Was dziś serdecznie zapraszam.

Ciasto:2 1/2 szklanki
mąki1 szklanka kwaśnej
śmietany (u mnie 18)1 szklanka
cukru4
jaja1 1/2 łyżeczki
sody1 łyżka
octu2 łyżki
kakao1/2 szklanki
bakali (
rodzynki,
orzechy, czy co tam komu pasuje)
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy
mąkę,
sodę i wlewamy
ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy
kakao, a do trzeciej
bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut.Krem:2
jajka3/4 szklanki
cukru1
masło2 łyżki
mąki1 szklanka
mlekaJajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, mieszamy z
mąką i wlewamy do gotującego się
mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz
budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie
masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu
polewą czekoladową .Smacznego



