ßßß
Ciasto:2 1/2 szklanki mąki1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18)1 szklanka cukru4 jaja1 1/2 łyżeczki sody1 łyżka octu2 łyżki kakao1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje)Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut.Krem:2 jajka3/4 szklanki cukru1 masło2 łyżki mąki1 szklanka mlekaJajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową .Smacznego


